08 martie, 2012

Supica crema alba aromata (5 luni +)

Ingrediente:

1 cartof mediu

1 păstîrnac

1patrunjel

1 felie ţelină

1 lg iaurt

Cum se prepară:

Se fierb legumele tăiate cubuleţe la abur, sau la foc mic în oală cu capac. Se mixează cu o linguriţă de iaurt natural. Se adăugă zeamă de unde sau fiert legumele pt obţinerea consistenţei dorite.

* Am adăuga şi un strop de ulei de măsline presat la rece şi 3 frunzuliţe pătrunjel verde pt vitamina C.

Sofia a păpat tot cu multă pofta parcă şi eu aş fi păpat aşa o bunătate. Data viitoare pregătesc pt toată familia

Poftă bună prichindei!

Meniu saptamana 5.03-11.03 ( 5 luni 3 sapt)

Luni 5.03.2011
D alaptat
G1 suc portocale
P piure de dovlecel
g2 alaptat +1 biscuite bebelusi rontait
C alaptat

Marti  6.03.2011
D alaptat
G1 mar copt+ iaurtel de casa(prima incercare dar ne-a placut)
P  supica crema alba aromata
g2 alaptat
C alaptat

Miercuri  7.03.2011
D alaptat
G1  mar+caise
P alaptat
g2 100 ml suc de portocale
C alaptat

Joi 8.03.2011
D alaptat
G1suc de pere+ cereale cu para
P piure de dovlecel  si cartof
g2 alaptat
C alaptat


Vineri  9.03.2011
D alaptat
G1 mar copt cu scortisoara
P piure multivitamine(pastarnac, patrunjel, morcov,cartof,dovlecel,)
g2 alaptat1 biscuite
C alaptat


Sambata 10.03.2011
D alaptat
G1 mar raz cu cereale
P piure de spanac cu mei
g2 alaptat
C alaptat


Sambata 10.03.2011
D alaptat
G1 branzica calcica cu papara

P piure de cartof cu ficatel de curcan
g2 alaptat
C alaptat


Duminica10.03.2011
D alaptat
G1 suc de portocale 
P piure de spanac cu branzica
g2 alaptat
C alaptat














05 martie, 2012

Piure de prune(pt bebelusi constipati)

Ingrediente:

4 prune din compotul pregătit in toamna cu putin zahar

1/2 mar golden

Opţional: apa, scorţişoara, biscuiţi


Se curata fructele de coarja si sîmburi si de mixează pana se obţine o pasta cremoasa. Daca dorit o consistenta mai lichida adaugaţi putina apa.

Noi am scăpat mai multa apica si am adăugat 2 biscuiţi.

Pofta buna bebeluşi!






 * Prunele sunt bogate in provitamina A, dar sărace in vitamina C. Sunt alcătuite din apa (80%), zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloza, vitamine (A, B1, B2, C), sodiu, potasiu, calciu, fier, mangan cu predominarea potasiului. Potasiul contribuie la normalizarea activităţii celulelor sistemului nervos, ajutând la înlăturarea stării de oboseala si la păstrarea vioiciunii intelectului.

Prunele au proprietăţi antipiretice, antihelmintice, depurative, laxative, emoliente, stimulente nervos, detoxicante si decongestionate hepatice. Ele relaxează ţesuturile, diminuând starea de inflamaţie si cresc peistaltismul intestinal, usurând tranzitul prin lubrifiere.



PIURE DE DOVLECEL (6 LUNI +)

Ingrediente: 150 g de dovlecei; 20 g de branza alba copii; 1 lingura de suc de lamaie;
Mod de preparare: Se taie capetele dovleacului. Se spala bine fara a se indeparta coaja.
Se fierbe 15 minute.
Se mixeaza, adaugandu-se  sucul de lamaie, apoi se adauga si branza .
Se serveste caldut .
Pofta buna!

REŢETE LACTATE TRADIŢIONALE ROMÂNEŞTI

 

1. SMÂNTÂNĂ DE CASĂ

Ingrediente:
   - 5 litri de lapte gras pentru obţinerea unei borcan de apox. 500g de smântână
Mod de preparare:
• Se pune laptele rece , nefiert în frigider într-o oală largă acoperită cu capac
• După 24 de ore se scoate oala cu grijă din frigider și se adună smântâna în borcan cu un polonic larg, evitând tulburarea laptelui
• Borcanul se pune pe frigider pentru ca smântâna să se întărească

2. BRÂNZĂ DULCE DEGRESATĂ

Ingrediente:
   - laptele degresat (aprox. 4,5 litri) rămas în urma adunării smântânii de la Rețeta 1 de mai sus
Mod de preparare:
• Se fierbe laptele pe aragaz și după stingerea focului se stoarce în oala caldă jumătate de lămâie
• Se lasă să se răcească și se brânzească câteva ore și se strecoară printr-un tifon curat
• Brânza dulce degresată este indicată în special copiilor mici, care se dau în vânt după ea. 100 grame de  brânză dulce de vaci semi-grasă conţine: 150 calorii, 17,2 gr. proteine, 6,9 gr. lipide si 3,5 gr. carbohidraţi.

3. BRÂNZĂ DULCE GRASĂ

Ingrediente:
   - 5 litri de lapte  pentru obţinerea unei borcan de apox. 500g de smântână
Mod de preparare:
• Se pune laptele într-un vas acoperit cu tifon şi se lasă să se „strice”. Laptele se va încheaga lent și sigur între 2 si 3 zile, în funcţie de cât e de cald în cameră. În tot acest timp nu umblaţi la el.
• După ce s-a închegat, puneți laptele pe argaz la foc mic și amestecaţi cu o lingură de lemn, ca să se încălzească uniform la o temperatură de aprox. 37-38 °C, cam cât să puteţi ţine degetul în el. Zerul se va separa de brânză.
• Strecurați compoziţia pe care o obțineţi cu ajutorul unei pânze curate sau a unui tifon. Brânza trebuie să rămână atârnată în tifon câteva ore pentru ca tot zerul sa se scurgă. În funcţie de cât de mult o lăsăm la scurs, vom obține o brânză mai moale sau mai aspră (seacă).

• Brânza astfel obținută nu conţine conservanţi și poate fi păstrată la frigider între 3-5 zile.

• Brânza dulce este calitativ superioară caşului și urdei pentru că se încheagă prin acrirea naturală a laptelui, fară ajutor artificial.

4. UNT

Ingrediente:
   – 1 kg de smântână de casă obținută din aprox. 10 litri de lapte conform Rețetei 1 de mai sus, pentru obținerea a 300-350 grame de unt
Mod de preparare:
• Se toarnă smântâna la temperatura camerei sau chiar mai calduţă într-un castron cu pereţi mai înalţi şi se învârte cu mixerul până ce se îngroaşă (devine frişcă – aprox. 5-8 min.)
• Se lasă să stea 5-10 minute și se continuă învârtitul dar la o viteză mai lentă a mixerului, până ce se separă untul de zer.
• Se strecoară zerul printr-un tifon şi se spală untul cu ajutorul mixerului (la viteză mai mică timp de 1 minut) cu aprox. 500 ml de apă rece chiar şi de două ori.
• Se stoarce apa şi se aşează în untieră fiind gata de servire.

5. IAURT NATURAL

Ingrediente:
   - 1 litru de lapte pentru obţinerea unei cantităţi de apox. 800g de iaurt
   - un cheag la alegere între 3 lingurițe de iaurt din comerț SAU covăsât obținut amestecând 2 linguriţe de smântână de casă + 1 linguriţă de făină + 2 picături de oţet, până se omogenizează
Mod de preparare:
• Se fierbe laptele, după care se lasă la răcit până ajunge la temperatura de apox. 35 °C (încercați cu degetul).
• Se pune cheagul (iaurtul din comerț SAU covăsâtul) într-un borcan de 1 litru de sticlă sau în alt recipient, se toarnă laptele fiert și răcit la 35 °C, se înfaşoară într-un prosop sau pânză mai groasă obligatoriu din material natural (bumbac, in, lână, etc.)
• Se pune la acrit într-un loc călduţ (de exemplu iarna pe calorifer sau vara în cameră) timp de 16-24 ore in funcţie de temperatură.
• După ce s-a acrit, se pune la frigider, unde va fi proaspăt până la 7-10 zile.
• Se pot obţine și cantităţi mai mici, de ex. mai multe borcane de 330 ml, unde se pune doar o linguriţă de covăsât sau iaurt din comerţ.
ATENŢIE! Iaurtul obținut se poate folosi pe post de covăsât pentru următorul iaurt pe care doriți să-l faceți.

6. CAȘ DULCE

Ingrediente:
   - 5 litri de lapte  pentru obţinerea unei cantităţi de aprox. 1 kg de caş dulce
   - cheag de la farmacie în cantitatea recomandată de veterinar
Mod de preparare:
• Încălziţi laptele la 30-35 °C la foc mic (verificați cu degetul). Laptele trebuie să fie călduţ, puţin peste temperatura camerei. Laptele încălzit prea mult (peste 45 °C) sau fiert se va steriliza şi îşi va pierde fermenţii care contribuie la coagulare.
• Adăugaţi cheagul, amestecaţi şi acoperiţi. Lăsaţi laptele să se închege între 90-120 minute.
• După ce s-a închegat, tăiaţi laptele cu un cuţit sau o lingură şi turnaţi-l în tifon într-o oală mare în care să încapă toată cantitatea.
• Strângeţi tifonul cu laptele închegat și lăsaţi-l la scurs între 4-6 ore în funcţie de cât de uscat doriţi să fie caşul.

Meniu sapt 27 feb-4 martie (5lunisi 2 sapt)

M-am hotărît să ţin un jurnal cu meniu fetiţei mele. Am început diversificarea mai timpurie din mai multe motive cumulate: micuţa s-a dezvoltat într-un ritm alert, la 4 luni avea deja primul dinţişori, kg erau cît pt o fetiţă de 6 luni şi a fel şi înălţimea. Am început pe la 4 luni jumate să-i dau să guste treptată alimentele indicate pt începutul diversificării (măr, morcov, pară, cereale humana fără lapte 4+, dovleac) la început suculent, apoi fierte sau coapte şi blenduite. Nu am întîmpinat reacţii alergice şi nici refuzuri, treptată am adăugat la ora 10-11 masa de fructe - sau cereale şi completare lăptic, pe la 5 luni am băgat şi a doua masă de la 13-14 cu piure de legume. Chiar dacă a trecut o lună de cînd am început să păpăm mîncare solidă, nu am înlocuit complet masa de lapte cu cea solidă. Sunt conştientă că laptele matern e cea mai bună hrana pt pitica mea, dar cum săi dai să bea doar lapte cînd ea are deja doi dinţi şi muşcă din fructe cu ei ? I-am făcut analizele de sînge şi avem puţin fier lipsa (asta se trage de la mine, nu am luat fierul recomandat de medic după ce am născut) aşa că nu renunţăm la lăptic dar începem să păpăm mîncărica să recuperăm carentele de fier !

LUNI 27 FEBRUARIE

D ALĂPTAT

G DELICIU CU FRUCTE

P SUPICA CREMA DE MORCOV/PĂSTARNAC/PĂTRUNJEL ŞI PUTINŢA CĂRNIŢA DE GĂINĂ DE ŢARĂ + ALĂPTAT

G2 50 ML SUC PORTOCALE

C ALĂPTAT

MARŢI 28 FEBRUARIE

D ALĂPTAT

G BRÂNZICĂ CALCICA + MĂR COPT

P PIURE DE MORCOV/PĂSTARNAC/PĂTRUNJEL ŞI PUŢINA CĂRNIŢA DE GĂINĂ DE ŢARĂ +ALĂPTAT

G2 CEREALE HUMANA CU LAPTE

C ALĂPTAT

MIERCURI 29 FEBRUARIE

D ALĂPTAT

G MĂR+PARĂ RAZALITE CU O MĂSURĂ CEREALE HUMANA

P MORCOV/PĂSTARNAC/PĂTRUNJEL ŞI FAINĂ DE OREZ BLENDUITE+ALĂPTAT

G2 PUŢINĂ BANANĂ (MI-A DAT BUNICA)

C ALĂPTAT

JOI 1 MARTIE

D ALĂPTAT

G PIURE BANANA + SUC PORTOCALA

P PIURE DE MORCOV+CARTOF +ALĂPTAT

G2 ALĂPTAT

C ALĂPTAT



VINERI 2 MARTIE

D ALĂPTAT

G PARĂ FIARTĂ+CEREALE

P PIURE DE MORCOV+CARTOF +ALĂPTAT

G2 ALĂPTAT

C ALĂPTAT







SÎMBĂTĂ 3 MARTIE

D ALĂPTAT

G BORCĂNEL BIO 4+(CAISĂ, MĂR, CĂPŞUNI)

P PIURE DE DOVLECEL

G2 CEREALE CU APĂ HUMANA

C ALĂPTAT




DUMINICĂ 4 MARTIE

D ALĂPTAT

G PARĂ/MĂR/BANANĂ ŞI CEREALE

P PIURE DE MORCOV

G2 ALĂPTAT

C ALĂPTAT





* nu sîntem fan Borcanele dar cînd sîntem plecaţi cu maşina e necesar, iar despre cerealele pt copii le consumăm cu moderaţie în rest fulgi de cereale integrale.