Meiul este cereala cel mai des întâlnită în aşezările dacice. Meiul este o sursa excelenta de fier, fibre si vitamine din grupul B, magneziu si silicon. Persoanelor anemice li se recomanda sa consume preparate din mei pentru refacerea cantităţii de fier din organism. Meiul nu conţine gluten aşa ca poate fi consumat fara probleme de persoanele alergice la gluten deci si bebeluşii.
Quinoa este o cereala, Mult prea putin cunoscuta in România dar considerat unul dintre alimentele cele mai nutritive. Este bogată in proteine si in minerale (magneziu, mangan, cupru, fosfor) si cel mai important nu este un aliment cu potenţial alergen.
Terci de mei cu lapte de quinoa (4-6luni)
Fetiţa mea este înnebunită după aceasta gustare, uneori o îmbogăţim cu fructe pasate (mar sau para acestea sunt singurele fructe romaneşti de pe piaţă; chiar si pe acestea le găsim cam greu)
INGREDIENTE:
Aprox 200 ml lapte quinoa (se gadeste in magazine naturiste sau se prepara după reţeta lapte de quinoa)
3-4 lg fulgi de mei.
Se fierb la foc mic, amestecand continuu pana cand meiul s-a înmuiat bine daca e necesar se adaugă lapte pe parcurs.
Fulgi de mei se prepara mai uşor, daca folosiţi mei decorticat ar fi bine să-l lăsaţi la înmuiat peste noapte si să-l spalăti bine înainte de al pune la fiert.
Varianta pt bebeluşi mai mari:
Lapte cu mei
Ingrediente: 1/3 cană cu mei, 1/3 cană cu apă, 1 cană cu lapte, 2 linguri cu stafide, 2 linguri cu miere, 1/2 linguriţă cu scorţişoară şi 1 pliculeţ cu zahăr vanilat.
Mod de preparare: seminţele de mei se spală în mai multe ape şi se pun la fiert. Cînd au dat în clocot se potriveşte focul la minimum şi se mai lasă cîteva minute să fiarbă, pînă cînd meiul absoarbe toată apa. Laptele se fierbe, se toarnă peste mei, se adaugă stafidele, se acoperă vasul cu un capac şi se ţine pe foc mic circa 20 de minute. Se ia apoi de pe foc, se adaugă mierea şi zahărul vanilat şi se pudrează cu scorţişoară. Se serveşte cald.