28 februarie, 2012

Despre alaptat...asa cum am simtit noi

 Am fost PRO alăptare de cînd mă ştiu. Nu cred în explicaţiile genul"nu am lapte, laptele meu e prea slab, copilul meu nu poate suge" cred mai degrabă în comoditatea mamelor ce nu fac tot posibilul să-şi alăpteze puii. Există consilieri de lactaţie plus că e mult mai simplu, papica e tot timpul la îndemînă gata preparată, la temperatura optimă fă ră să fie nevoie de sticle tetine, apa pt bebeluşi, foc etc. Cînd am rămas însărcinată mi am zis eu o să alaptez, o să AM LAPTE ; am lucrat la căpşorul meu. Prietenele mele cu bebeluşi mă întrebau ţi-ai cumpărat tot ce trebuie pt maternitate ? Pt acasă? Sticle ţi-ai luat ? Lapte praf ? Suzete ? Eu nu aveam nimic pregătit pt această etapă decat gîndul că eu o să am lapte. Aşa a şi fost. Am născut şi după 4 ore (n-am înţeles de ce, pt că am născut normal şi fără de probleme) mi-au adus Găluşcuţa şi după 2 minute în care am privit-o mai bine m am întins în pat am aşezat-o lîngă mine la titi şi minunea mea s-a apucat de treabă. Nimeni nu m-a întrebat dacă ştiu s-o aşez la sân, dacă am lapte, sau daca an nevoie de ajutor. Sophia mea s-a pus pe treabă a supt vreo 20 min (probabil a reuşit să scoată ceva colostrul) şi a adormit. L-am rugat pe tati să meargă acasă să pregătesc o sticlă de ceai pt stimularea lactatiei. După vreo oră a venit tati cu licoarea, şi eu să fiu sigură că vine laptele am golit sticlă în 2 ore. În noaptea aceea, mi-am mutat puiul de la un sîn la altul, am dormit împreună. Dimineaţa sînii îmi explodau, îs triplase cred volumul... durere îngrozitoare m am zis "e clar acum am lapte pt tot salonul" asa ca am fost liniştită nu aveam nevoie de sticle, sterilizatoare etc dacă le cumpărăm era o investiţie proastă. N-a fost uşor pînă cînd s-a reglat producţie de lapte, n-a fost uşor cînd domnişorica m-a muşcat şi am hrănit-o dintr un sîn vreo 5 zile, iar pe cel cel rănit să-l golesc.
Au trecut 5 luni jumate de cînd avem păpica la purtător şi a fost perfect, ne-am dezveoltat foarte bine la 4 luni 7,3 kg şi 68 cm, cam cît un bebeluş de 6 luni iar legătura ce s-a format între noi două e de nedescris. Iubesc momentul cînd sîntem doar noi două cuibărite în pătuţ păpam şi ne mîngîiem reciproc, cînd mă priveşte Sophia în ochi sînt cea mai fericită.

   Poate nu v-am convins eu cu experienţa mea desper alăptat aşa că îl las pe Dr. Pavlisan Dalibor convingă:





27 februarie, 2012

Deliciu cu fructe (4-6 luni)

În această dimineaţă m-am gîndit să pregătesc un mic dejun mai special pt micuţa mea, l-am numit deliciu cu fructe

Ingrediente:

150 ml apă sau lapte (lapte de cereale, formula sau pt bebeluşi mai mari lapte de capră/vacă)

1 lg cu vîrf faină de orez integral

2 caise (am folosit caise din compotul pregătit în vara cu foarte puţin zahăr)

1/2 măr copt

Am pus la fiert apica şi am adăugat faină de orez am amestecat să nu se prindă; l-am fiert cam 4 minute pînă s-a legat bine.

Separat am blenduit caisele şi mărul copt.

Amestecăm fructele cu cereale şi adăugăm un strop de scorţişoară.

Sophia a păpat tot... poftă bună!

Despere beneficiile caiselor puteti citi aici .

Faina de orez integrala  contine -VITAMINE (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, E), aminoacizi, acizi graşi, carbohidraţi, minerale (sodiu, potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cobalt, cupru, zinc, molibden, fosfor, fluor, iod, bor).

In concluzie acest deliciu cu fructe   reprezinta o masa solida pentru bebelusi aflati la inceputul diversificarii  plina de vitemanine  

26 februarie, 2012

Terci de mei cu lapte de quinoa(4-6luni)

Meiul este cereala cel mai des întâlnită în aşezările dacice. Meiul este o sursa excelenta de fier, fibre si vitamine din grupul B, magneziu si silicon. Persoanelor anemice li se recomanda sa consume preparate din mei pentru refacerea cantităţii de fier din organism. Meiul nu conţine gluten aşa ca poate fi consumat fara probleme de persoanele alergice la gluten deci si bebeluşii.

Quinoa este o cereala, Mult prea putin cunoscuta in România dar considerat unul dintre alimentele cele mai nutritive. Este bogată in proteine si in minerale (magneziu, mangan, cupru, fosfor) si cel mai important nu este un aliment cu potenţial alergen.







Terci de mei cu lapte de quinoa (4-6luni)

Fetiţa mea este înnebunită după aceasta gustare, uneori o îmbogăţim cu fructe pasate (mar sau para acestea sunt singurele fructe romaneşti de pe piaţă; chiar si pe acestea le găsim cam greu)

INGREDIENTE:

     Aprox 200 ml lapte quinoa (se gadeste in magazine naturiste sau se prepara după reţeta lapte de quinoa)

     3-4 lg fulgi de mei.



Se fierb la foc mic, amestecand continuu pana cand meiul s-a înmuiat bine daca e necesar se adaugă lapte pe parcurs.

Fulgi de mei se prepara mai uşor, daca folosiţi mei decorticat ar fi bine să-l lăsaţi la înmuiat peste noapte si să-l spalăti bine înainte de al pune la fiert.





Varianta pt bebeluşi mai mari:

Lapte cu mei



Ingrediente: 1/3 cană cu mei, 1/3 cană cu apă, 1 cană cu lapte, 2 linguri cu stafide, 2 linguri cu miere, 1/2 linguriţă cu scorţişoară şi 1 pliculeţ cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: seminţele de mei se spală în mai multe ape şi se pun la fiert. Cînd au dat în clocot se potriveşte focul la minimum şi se mai lasă cîteva minute să fiarbă, pînă cînd meiul absoarbe toată apa. Laptele se fierbe, se toarnă peste mei, se adaugă stafidele, se acoperă vasul cu un capac şi se ţine pe foc mic circa 20 de minute. Se ia apoi de pe foc, se adaugă mierea şi zahărul vanilat şi se pudrează cu scorţişoară. Se serveşte cald.

Lapte de quinoa

Despre calităţile cerealei quinoa am scris aici.

INGREDIENTE

    1/2 ceaşcă quinoa
    1 praf de sare
    Apa plata

1. Aşezaţi quinoa nefierte într-o strecurătoare fină şi spălaţi-o. De ce? Seminţe de quinoa au un strat de amar numita saponina.).

2. Pune quinoa spălat într-un recipient de sticlă cu un capac. Acoperiţi seminţele cu apa, şi lăsaţi-le peste noapte în frigider

3. În dimineaţa următoare se spala din nou quinoa

4. Pune quinoa într-o oală cu 2 căni de apă (nu-l înmuiate în apă), şi un vîrf de cuţit de sare. Fierbe, acoperit.

5. Fierbeţi la foc mic pînă cînd toată apa este absorbită, aproximativ 20 de minute.

6. Aşezaţi quinoa fierte într-un blender cu 2 căni de apă aprox.

7. Amestecaţi pe mare pentru 1 min, apoi se adaugă apă pînă cînd laptele ajunge la consistenţa dorită. Puteţi adăuga orice îndulcitor sau aroma doriţi.

8. Se strecoară laptele quinoa printr-un tifon fin într-un castron.

9. Se toarnă laptele quinoa într-un sticla curata şi se păstrează la frigider

10 Reţineţi că laptele ar putea să se separe un pic. Acest lucru este bine, agitaţi-l înainte de consum

11Lapte va ţine aproximativ o săptămînă, dacă nu se congela.

Nouvelle France- un film emotionant pt mamici

Aseară, micuţa dormea iar eu butam pe telecomanda... am ajuns pe Tvr 1 unde am si ramans sa vizionez acest film "Nouvelle France". Conform prezentării de pe cinemagia.ro " Nouvelle-France
1758-61: o perioada turbulenta, marcata de colapsul Noii Frante si de apariţia regimului britanic. O epoca a pasiunilor. Aceasta poveste de iubire intre o tanara taranca care trăieşte langa fluviul Sf. Laurentiu, si un aventurier fermecător se bazează pe o poveste adevărată.

Pe măsură ce fascinanta lor poveste avansează, supusa capriciilor destinului, ea înfăţişează o alta istorisire, care a fost scrisa de mii de ori: cea a părăsirii Canadei de către Franţa.

Noua Franţa, 1758.
Tanarul si aventurierul Francois Le Gardeur (David La Haye) prefera sa hoinărească prin păduri, in loc sa stea alături de familia sa, aflata la Quebec.

Întîlnirea sa cu Marie-Loup (Noemie Godin-Vigneau), fiica morarului, bănuită de vrăjitorie, va sta la începutul unei pasiuni tumultuoase.

Dar intervine istoria: englezii sunt pe punctul de a instaura un nou regim, care nu va lăsa loc de vise sau pasiuni acestor francezi abandonată de tara lor natala." părea un film bun dar s-a dovedit pana la final un film foarte bun, emoţionat in special pt mămici vi-l recomand cu drag!